Translate

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Δυσλεξία και Αγγλικά


Μπορούν οι μαθητές με δυσλεξία να έχουν επιτυχία στην εκμάθηση των αγγλικών ως ξένη γλώσσα;
«Μαμά, εγώ θα μπορέσω να μάθω αγγλικά όπως τα άλλα παιδιά της τάξης;»
Σε κοιτάζει με απορία και θλίψη, γιατί έχει δυσλεξία και στην τάξη των αγγλικών το μόνο που κάνει είναι να . . . ζωγραφίζει!

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ


    
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση Γονέων και Μαθητών σχετικά με τη συμμετοχή υποψηφίων σε εξετάσεις γλωσσομάθειας.

Προκειμένου να προστατέψουμε τους πολίτες από τυχόν πρακτικές αντίθετες με τα χρηστά ήθη συναλλαγών, θα θέλαμε να φέρουμε σε γνώση σας τα εξής:

1) Τα εξέταστρα είναι η αμοιβή του εξεταστικού – πιστοποιούντος φορέα για τη συγκεκριμένη υπηρεσία που παρέχει (αξιολόγηση – πιστοποίηση)

2) Το κ.ξ.γ. δε δικαιούται ούτε να εμπλέκεται στις διαδικασίες αυτές ούτε να καρπούται μέρος των εξέταστρων διότι η υπηρεσία που παρέχει προκειμένου ο μαθητής να είναι ικανός να επιτύχει σε όποιες εξετάσεις είναι η διδασκαλία και η αμοιβή για αυτήν είναι τα δίδακτρα. Η απόδειξη παροχής υπηρεσίας πρέπει να εκδίδεται από τον εξεταστικό φορέα και να είναι στο όνομα του πελάτη και για το ακριβές ποσό που καταβάλλεται.

3) Τόσο ο φορέας όσο και το κ.ξ.γ. πρέπει να έχουν στη διάθεση του πελάτη επίσημους τιμοκαταλόγους του φορέα. Οποιαδήποτε έκπτωση παρέχεται επί του ποσού των εξέταστρων τη δικαιούται μόνο ο πελάτης.

4) Είναι εύλογο ότι η αξιολόγηση στοχεύει στη διαπίστωση των ικανοτήτων του εξεταζομένου και την πιστοποίηση αυτών. Κατά συνέπεια η διαφήμιση για εύκολες εξετάσεις και εύκολη απόκτηση πιστοποιητικών (εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, εξέταση μόνο δύο δεξιοτήτων, μικρός χρόνος προετοιμασίας, θέματα γνωστά εκ των προτέρων κλπ.) κατά την άποψή μας θα πρέπει να προβληματίζουν και να είναι αντικείμενο διερεύνησης προκειμένου να αποφεύγεται το ενδεχόμενο παραπλάνησης ή παραπληροφόρησης.

Fun Corner - Το blog της διασκέδασης


Ένα ακόμη νέο ιστολόγιο προστίθεται στα υπάρχοντα του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Κωνσταντίνας Μελισσάρη.

Πρόκειται για το blog με τον τίτλο  e-schoolmelissari-funcorner.blogspot.gr, το οποίο θα είναι μια γωνιά ψυχαγωγίας και μάθησης για τους μαθητές μας.

Στο ιστολόγιο αυτό θα δημοσιεύονται διασκεδαστικά και συνάμα εκπαιδευτικά παιχνίδια και προγράμματα στην Αγγλική γλώσσα, τα οποία μέσα από το παιχνίδι κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών βοηθώντας τα ταυτόχρονα να εξοικειωθούν περισσότερο με τη γλώσσα και να εξασκηθούν στη χρήση της.

Θα υπάρχουν ακόμη παραπομπές σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες (sites) στις οποίες οι μαθητές μας θα μπορούν να βρίσκουν χρήσιμα και παιχνίδια και πληροφορίες που θα ενισχύσουν την κατανόησης της Αγγλικής γλώσσας.

Τα όρια στην αγωγή των παιδιών


Τα σωστά όρια και κανόνες όταν τεθούν στα παιδιά τότε αποτρέπουν τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα και βοηθούν την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη τους, γιατί τα βοηθούν να νιώθουν ασφαλή,  να έχουν αυτοπεποίθηση και σκοπό, να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους, να προστατεύουν τον εαυτό τους, καθώς και του μαθαίνουν έμπρακτα αξίες όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ποιος είναι ο Κρητικός που μιλάει 32 γλώσσες!


Η γλώσσα είναι η γέφυρα που σε ενώνει με έναν άλλο πολιτισμό, λέει ο Ιωάννης Οικονόμου, ο πλέον πολύγλωσσος μεταφραστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μιλά 32 γλώσσες.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Πολλά βιβλία στα 4, γερό μυαλό στα 18

       Θέλετε το παιδί σας όταν μεγαλώσει να γίνει εξυπνότερο και να μπορεί να χειρίζεται καλύτερα τις καταστάσεις και τον κόσμο γύρω του; Αν ναι, δώστε του φυσικά αγάπη και στοργή αλλά κυρίως… διαβάστε του βιβλία, από τα πρώτα του κιόλας χρόνια. Μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα έχει ένα παιδί στην ηλικία των 4 ετών τόσο καλύτερα ανεπτυγμένος είναι ο εγκέφαλός του στα 18, χαρίζοντάς του υψηλότερη νοημοσύνη και καλύτερες γνωσιακές λειτουργίες.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Παιδί και υπολογιστής: Παν μέτρον άριστον;


Έχετε σίγουρα παρατηρήσει την ευκολία με την οποία παιδιά ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών χειρίζονται τους υπολογιστές και σας έχει σίγουρα ενοχλήσει το γεγονός ότι όσο αυτά μεγαλώνουν τόσο περισσότερο εθίζονται σε video games (αρχικά) και social networks (στη συνέχεια), σε βαθμό που να μην ξεκολλούν από την οθόνη. Τι μπορείτε να κάνετε;

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η καθημερινή μελέτη των παιδιών (Homework)

Τα παιδιά γυρίζουν από το σχολείο και συχνά και ξεκινά η ταλαιπωρία του διαβάσματος για την επόμενη μέρα. Για κάποια παιδιά είναι μια απλή διαδικασία που την ολοκληρώνουν μόνα τους και μερικές φορές με τη βοήθεια ενός ενήλικα. Για άλλα παιδιά είναι πιο δύσκολο είτε γιατί αντιμετωπίζουν μια μαθησιακή δυσκολία, είτε γιατί ο δάσκαλος βάζει πολλές ασκήσεις ή για άλλους λόγους. 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Γνωριμία με τα “δημιουργικά” παιδιά


(της Μαρίας Σπύρου )


  Ξεκινώντας να μιλάμε για “δημιουργικά παιδιά” χρειάζεται πριν από όλα να απαντηθεί τι σημαίνει για εμάς δημιουργικότητα και με ποιους τρόπους εκφράζεται. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι αποτελεί συνώνυμη έννοια της μοναδικότητας και της παραγωγής νέων πραγμάτων γεγονός που μας κάνει εύλογα να αναρωτηθούμε πόσο εύκολο είναι σήμερα άραγε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παραμείνουν δημιουργικά τη στιγμή που γενικότερα διδάσκονται να συμμορφώνονται; 

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Τα συχνά διαγωνίσματα… κάνουν καλό στο μυαλό των μαθητών


Δεν θα αρέσει μάλλον στα παιδιά όταν θα το ακούσουν, αλλά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συμπέρανε ότι οι μαθητές που υποβάλλονται σε τακτικά διαγωνίσματα, εμφανίζουν βελτιωμένη ικανότητα μνήμης και μάθησης, μια ανακάλυψη που αναμένεται να αναζωπυρώσει την παλαιά διαμάχη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τεστ στο σχολείο.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ξένες γλώσσες από την… κούνια


         Πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν ξένες γλώσσες από πολύ μικρή ηλικία και πριν ακόμη πάνε στο σχολείο; Αυτή είναι μια ερώτηση που απασχολεί εκατομμύρια γονείς, οι οποίοι δεν ξέρουν αν μια τέτοια απόφαση θα βοηθούσε τα παιδιά τους ή θα τους δημιουργούσε μελλοντικά, πρόσθετα μαθησιακά προβλήματα.

Class D - Listening Activity


Δείτε περισσότερα: e-schoolmelissari-tasks.blogspot.gr

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Νέα Ιστολόγια


Η γνώση βρίσκεται στη δράση


Η πρόοδος που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των νέων τεχνολογιών και στο πως ενσωματώνονται στη ζωή μας αλλάζοντάς την ριζικά, είναι ταχύτερη από ποτέ.

Αντικείμενα και ιδέες που πριν χρόνια ή και λίγους μόνο μήνες φαίνονταν να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας ή στην καλύτερη περίπτωση ήταν σενάρια στις ταινίες του Hollywood, σήμερα αποτελούν απτή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο λίγους «μυημένους», αλλά ένα ευρύ –ευρύτατο- φάσμα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σκεφτείτε για παράδειγμα πως ήταν η ζωή μας χωρίς το διαδίκτυο. Ακόμη κι εμείς οι μεγαλύτεροι δεν μπορούμε να το φανταστούμε πια. Άλλος κόσμος!

Σκεφτείτε πως ήταν η ζωή μας χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ) αλλά και τα προγράμματα που διευκολύνουν την επικοινωνία (e-mail, skype, messengers). Χωρίς αυτούς τους «δαίμονες» (;), δηλαδή, που απορροφούν όλη την ενέργεια των παιδιών μας – ή μήπως και τη δική μας; 

Μπορείτε να θυμηθείτε; Μπορείτε αλήθεια; Η απάντηση κι εδώ είναι εύκολη. Τις περισσότερες φορές όχι. Αλλά όσο επιφυλακτικοί κι αν είμαστε για τις νέες αυτές «δυνάμεις» που έχουν εισβάλει στη ζωή μας, όσο κι αν τις κατηγορούμε, άλλο τόσο τις χρησιμοποιούμε. Και εμείς, κι ακόμη περισσότερο τα παιδιά μας. Είναι μέρος της καθημερινότητας τους, είναι το σημείο επαφής τους, η σταθερά των σχέσεών τους. Γράφουν αυτά που δεν μπορούν να πουν, κάνουν like σε ότι επιδοκιμάζουν και σχόλια σε ότι θεωρούν ότι πρέπει να αναλύσουν περισσότερο.

Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε στις αυλές των σχολείων μας παίζοντας με τους φίλους, που γυρνούσαμε στους δρόμους κάνοντας ποδήλατο, που μαζευόμασταν στις αλάνες για τα απογευματινά παιχνίδια, στους τόπους δηλαδή που κατακτήσαμε την κοινωνικότητά μας, που παλέψαμε για τις αξίες μας, που ματώσαμε τα γόνατά μας ή παίξαμε ξύλο για τις διαφωνίες μας, το διαδίκτυο φαίνεται ξένο. Και ακόμη περισσότερο. Μας φαίνεται αφύσικο.

Για τα παιδιά μας όμως, που ακόμη και στη λεγόμενη «επαρχία» ζουν σε πλήρως αστικοποιημένο περιβάλλον, που στα μισοεγκαταλελειμμένα από χρόνια χωριουδάκια –και της περιοχής μας είναι πολλά- ζουν την απομόνωση και την έλλειψη επαφής, το διαδίκτυο είναι το πεδίο της επικοινωνίας τους. Για αυτά τα παιδιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα οποία είναι απόλυτα εξοικειωμένα, είναι ταυτόχρονα η προέκταση της αυλής του σχολείου, της αλάνας και των δρόμων.


Βέβαια, η εξοικείωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι από τη χρήση του διαδικτύου. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση, που δεν αφορά το παρόν κείμενο. Εδώ οι σκέψεις αφορούν αποκλειστικά την εκπαιδευτική χρήση του διαδικτύου.

Γιατί λοιπόν να μην δούμε το διαδίκτυο θετικά και αντί για εχθρό να το κάνουμε φίλο και σύμμαχο; Αυτή ακριβώς η διαπίστωση μπορεί να βρει τέλεια εφαρμογή στον τομέα της μάθησης.

Να πούμε, λοιπόν, στα παιδιά μας και να το εννοούμε: Αφού έτσι μαθαίνετε. Αφού έτσι «γουστάρετε» να μαθαίνετε. Ε, ας γίνει έτσι λοιπόν. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η μάθηση και η κατάκτηση της γνώσης. Τα υπόλοιπα είναι το μέσον.

Ας τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα της επιλογής. Αν απορρίπτουν τους μαυροπίνακες με τις χρωματιστές κιμωλίες, σημαίνει πως είναι ξεπερασμένοι. Αν απορρίπτουν τους πολύχρωμους μαρκαδόρους στους λευκούς πίνακες (ήταν μια πρόοδος ωστόσο!!!), μάλλον είναι παρελθόν. Αν το επαναλαμβανόμενο: μάθε την ορθογραφία σου τους φαίνεται βαρετό, ε τότε πρέπει εμείς να τους δώσουμε ερεθίσματα να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στη μόρφωσή τους, διότι στην τελική σ’ αυτά απευθύνεται και αυτά αφορά.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας, εμείς στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κωνσταντίνας Μελισσάρη, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και με σταθερότητα τις νέες τεχνολογίες. Και με τη συμπλήρωση 10 χρόνων στην εκπαίδευση διαπιστώσαμε ότι όντως οι νέες τεχνολογίες ταιριάζουν στην πραγματικότητα των μαθητών μας. Τους τραβούν το ενδιαφέρον και ενισχύουν τη συμμετοχικότητα. Προτζέκτορες, διαδραστικοί πίνακες, ιντερνέτ, διαδραστικό υλικό, αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας επί δεκαετία, αντικαθιστώντας του απλούς πίνακες, το κασετόφωνο, την τηλεόραση και το βίντεο.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Ανοίγουμε νέες πόρτες. Γι’ αυτό τον τελευταίο χρόνο έχουμε οργανώσει δύο ηλεκτρονικά «στέκια». Δύο ηλεκτρονικά σημεία συνάντησης με τους μαθητές μας και τους γονείς. Τους δε τελευταίους μήνες και με την ευρύτερη κοινωνία. Πρώτα στήσαμε τη σελίδα μας στο facebook (http://www.facebook.com/e.school.melissari) και στη συνέχεια το blog (http://e-schoolmelissari.blogspot.gr/).

Τα οφέλη είναι πολλά. Κυρίως όμως, πετύχαμε την περαιτέρω επικοινωνία με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, που είναι απαραίτητη διότι οι τρεις πλευρές, παιδιά-γονείς-καθηγητές ο καθένας με το δικό του διακριτό ρόλο εμπλεκόμαστε άμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μαζί κρατάμε τα κλειδιά της μάθησης.

Επιπλέον, πετύχαμε την άμεση ενημέρωσή μαθητών-γονιών για θέματα του φροντιστηρίου και κοινωνικοποιήσαμε το έργο μας και τη δουλειά των παιδιών. Ζωγραφιές, βιντεάκια, εργασίες προβλήθηκαν ηλεκτρονικά και σπάσανε τους βαρείς σχολικούς τοίχους. Σαν πουλιά που ξέφυγαν από το μικρό τους κλουβί.

Κι αφού διαπιστώσαμε ότι οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν στο έπακρο (η ανταπόκριση μάλιστα ήταν παραπάνω από θετική) αποφασίσαμε να συνεχίσουμε –πάντα με γνώμονα την καλύτερη υποστήριξη του εκπαιδευτικού μας έργου- και να δημιουργήσαμε κατ’ αρχάς τέσσερα νέα «στέκια» τέσσερα νέα ιστολόγια (blogs), με εξειδικευμένο περιεχόμενο, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο κεντρικό μας blog.

Έτσι,

Στο http://e-schoolmelissari-tasks.blogspot.gr/ θα μπορείτε σύντομα να παρακολουθείτε τις πιο ενδιαφέρουσες εργασίες και εκπαιδευτικές δράσεις που γίνονται μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ως κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εδώ θα δημοσιεύονται για παράδειγμα listening activities και speaking tasks, που έχουν ξεκινήσει στην αίθουσα και θα συνεχίζονται on-line. Εργασίες που απαιτούν τη συμμετοχή των μαθητών εντός και εκτός σχολείου.


Στο http://e-schoolmelissari-projects.blogspot.gr/ θα φιλοξενούνται μεγαλύτερα projects στα οποία θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές. Όλες οι τάξεις θα δουλέψουν από κοινού για να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο project με παρουσιάσεις και πληροφορίες για ενιαίο θεματικό αντικείμενο.  Κάθε τρίμηνο θα οργανώνεται ένα τέτοιο project, ώστε στο κλείσιμο της χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί τρία  projects.


Στο http://e-schoolmelissari-gallery.blogspot.gr/ θα προβάλλονται όλες οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών. Ζωγραφιές, τραγούδια, κατασκευές κ.ά. Επιθυμία μας είναι να γίνει ο χώρος αυτός μια μεγάλη ανοιχτή ηλεκτρονική αίθουσα τέχνης.


Τέλος, στο http://e-schoolmelissari-info.blogspot.gr/, θα δημοσιεύουμε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα που εντοπίζουμε στο διαδίκτυο και έχουν θέμα το παιδί, τους γονείς, την εκπαίδευση και την κοινωνία. Θέματα ψυχολογίας, θέματα συμπεριφοράς, θέματα μάθησης, συμβουλές και πληροφορίες για όλους θα δημοσιεύονται καθημερινά.

Βέβαια, τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή. Συμπληρωματικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα «γεννιούνται» καινούργια ιστολόγια, όταν οι ανάγκες το απαιτούν.




 Σε όλα οι μαθητές θα καλούνται να συμμετέχουν σε δράσεις, να γράφουν κείμενα, να σχολιάζουν και να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικές με τα θέμα στην Αγγλική γλώσσα.

Έτσι, η αλληλεπίδραση που θα αναπτύσσεται στα ψηφιακά αυτά περιβάλλοντα θα καλλιεργεί την ιδέα ότι μπορεί να γίνουν σημεία έκφρασης δύο κόσμων. Αυτού που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο και αυτού που βρίσκεται έξω απ’ αυτόν. Και η επίτευξη της μάθησης θα είναι αρκετά συνδεδεμένη με την αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Τελικός στόχος όλων των παραπάνω, είναι η δημιουργική, ευχάριστη και συνεχής εξάσκηση του γραπτού και του προφορικού λόγου της Αγγλικής γλώσσας που συνεπάγεται τη μάθηση. Διότι πολύ απλά η γνώση βρίσκεται στη δράση…